White Image

Ga-zpa-chito!!!!!!Το νοστιμότερο λάτιν χιτάκι του καλοκαιριού

0 0
Ga-zpa-chito!!!!!!Το νοστιμότερο λάτιν χιτάκι του καλοκαιριού

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

6 μεγάλες Ντομάτες να ειναι καλοκαιρινές. γλυκιές και γινομένες.
1 Κρεμμύδι
3 Σκελίδες Σκόρδου
1 Αγγούρι
1 Πιπεριά Πράσινη
Sriracha Chilli Sauce
100 ml Ελαιόλαδο
1/2 μάτσο Μυρωδικά κόλιανδρο ή βασιλικό
1 φλυτζάνι Ψωμί Μπαγιάτικο 3-4 του τοστ αν δεν έχουμε
Αλάτι/Πιπέρι
Features:
    Cuisine:
      • Medium

      Ingredients

      Directions

      Share

      Ακολουθεί άρθρο για να νιώσεις λίγο ισπανός εργάτης στα χωράφια της Κόρδοβα και να αισθανθείς μια στάλα ευγνωμοσύνης που στο γραφείο, μετά τις διακοπές, καίει φουλ το air condition.

       

      Δεν κρυβόμαστε, την Ισπανία τη βρίσκαμε πάντα απόλυτα ερωτική χώρα. Με τα φλαμένκο της, την αισθησιακή της γλώσσα και πόσο μάλλον για τους ηλιοκαμμένους της λατίνους, ανεξαρτήτως φύλου. Αναζητώντας, λοιπόν, τι στο καλό σου βάζουν στο γάλα και γίνεσαι latin lover ή Πενέλοπε Κρούζ, αυτό το καλοκαίρι ταξιδέψαμε στην Ανδαλουσία, μόνο και μόνο για να μάθουμε πως τελικά το μυστικό…είναι στη ντομάτα! Ρωτήσαμε, τι κοινό είχαν ο καλύτερος ταυρομάχος της Γρανάδας, ο κουρέας της Σεβίλλης, ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο Ζεράρ Πικέ, και τώρα ξέρουμε! Τα καυτά απογεύματα του καλοκαιριού, η μάνα τους ξεφλούδιζε ζουμερές ντοματούλες από τη Μάλαγα και τους έφτιαχνε παραδοσιακή σούπα – ένα απλό υπέροχο δροσερό gazpacho!

       

      Μετά από εκτεταμένη έρευνα στο αξιόπιστο wikipedia και ρωτώντας πολλούς – καναδυό- φίλους Ισπανούς στο ταξίδι, καταλάβαμε ότι κανείς δεν ξέρει στ’ αλήθεια από που βγαίνει το όνομα της αγαπημένης ντοματόσουπας, αλλά το ψάξιμο είχε τον χαβαλέ του. Κάποιοι γλωσσολόγοι λένε ότι προήλθε (με λίγη φαντασία) από την ελληνική λέξη γαζοφυλάκιον, ένα κουτί στις παλιές χριστιανικές εκκλησίες στο οποίο ο καθένας έβαζε ό,τι ήθελε να προσφέρει, ψωμί, νομίσματα ή ό,τι είχε ευχαρίστηση.

      Μια άλλη εκδοχή λέει, πως η λέξη προέρχεται από τα αραβικά! Είναι αλήθεια πως πρώτα οι Ρωμαίοι στρατιώτες και μετά τον 8ο αιώνα οι Άραβες που είχαν συνωστιστεί στην περιοχή έφτιαχναν κάτι που προσέγγιζε το gazpacho, με ψωμί βουτηγμένο σε ξύδι και σκόρδο, ενώ η σούπα πήρε την τελική της μορφή όταν ο Κολόμβος, που καθώς ταξίδευε χτύπαγε σουπίτσες εν πλώ, έφερε πίσω διάφορα ψαγμένα αρωματικά και ντομάτες από το Αμέρικα. (Πείτε με περίεργο, η παραδοσιακή ισπανική σούπα μόνο ισπανική δεν είναι στην έμπνευση – είναι όμως βγαλμένη από τα υλικά και τις μυρωδιές της χώρας, αυτό το δίνουμε).

       

      Σήμερα, λοιπόν, το gazpacho παραδοσιακά έχει ντομάτες – απ’ τις καλές, κυρ Αλέκο, που έχεις πίσω στην αποθήκη-  οι οποίες, πρέπει να είναι αποφλοιωμένες και χωρίς σπόρια για τη χώνεψη, κρεμμύδι, πιπεριά και βέβαια αγγούρι, που είναι φυσικό δροσιστικό. Οι ντόπιοι, αν και ο καθένας έχει τη δική του συνταγή που τις νικάει όλες, επιμένουν όλοι πως το gazpacho πίνεται και δεν τρώγεται, όπως συνηθίζουμε να το σερβίρουμε έξω από την Ισπανία, και φυσικά πίνεται δροσερό, σαν το νερό του Γουαδαλκιβίρ. Εννοείται πως οι παραλλαγές είναι πολλές, και ακολουθεί η δική μας, όπου έχουμε αφαιρέσει το κρεμμύδι και έχουμε προσθέσει κόλιανδρο… Και όπως λένε στην Ισπανία, “De gazpacho no hay empacho!” (Σε ελεύθερη μετάφραση, ποτέ ένα πολύ καλό πράγμα, ή πολύ gazpacho δεν είναι αρκετό!).

       

       

      (Visited 164 times, 1 visits today)

      Steps

      1
      Done

      BHMA 1

      Παίρνουμε τις πιο γλυκές ντομάτες. κόβουμε το μάτι τους (εκείνο το κομμάτι που ήταν ενωμένο το κλαράκι, το βγάζουμε εντελώς). και χαράζουμε το κωλαράκι της τομάτας με ένα σταυρό. Όσο κάνουμε αυτό, βράζουμε ένα κατσαρόλι με νερό. και προετοιμάζουμε μια λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό και παγάκια.

      2
      Done

      ΒΗΜΑ 2

      Ζεματίζουμε τις ντομάτες για ένα λεπτό και τις βάζουμε άμεσως στο παγωμένο νερό.

      3
      Done

      ΒΗΜΑ 3

      Μόλις κρυώσουν, για τα καλά οι ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε. Θα πρέπει να αφαιρείται πανεύκολα η φλούδα, αν όχι, σημαίνει ότι δεν τις ζεματίσατε αρκετά. Αφού αφαιρέσουμε την φλούδα, τις κόβουμε στα 4 και βγάζουμε όλα τα σποριά από την τομάτα και τις αφήνουμε στην άκρη.

      4
      Done

      ΒΗΜΑ 4

      Παίρνουμε την πράσινη πιπεριά και το τσίλι και τα κόβουμε σε κομματάκια χοντρά. Μετά, κόβουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά μας (μπορείτε να βάλετε ό,τι μυρωδικό σας αρέσει, ο βασιλικός είναι μια ωραία και τίμια επιλογή που αρέσει πολύ). Εμείς αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο του φρέσκου κόλιανδρου. Έπειτα, ξεσποριάζουμε το αγγούρι ,το κόβουμε και κρατάμε όλα τα υλικά μαζί στην άκρη. Αν θέλετε να βάλετε κρεμμύδι, μπορείτε!

      5
      Done

      ΒΗΜΑ 5

      Μουλιάζουμε το ψωμί να μαλακώσει και έπειτα το στίβουμε να φύγουν τα υγρά και το ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ.

      6
      Done

      ΒΗΜΑ 6

      Ρίχνουμε και υπόλοιπα υλικά μέσα στο μπλέντερ και το δουλεύουμε στην μεσαία σκάλα.

      7
      Done

      ΒΗΜΑ 7

      Όσο χτυπάει το μπλέντερ, ρίχνουμε τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και την σάλτσα Sriracha (θα την βρείτε στον Βασιλόπουλο ή στον Σκλαβενίτη). Αφού έχουν ανακατευτεί καλά τα υλικά μας, σερβίρουμε!

      8
      Done

      Tasty tip

      Όταν χτυπήσουμε την σούπα, μπορούμε να πάρουμε το μπλέντερ μας, όπως είναι και να το βάλουμε στο ψυγείο για 10 ώρες. Έτσι, θα παγώσουν μαζί τα χτυπημένα υλικά, θα ομογενοποιηθούν οι γεύσεις και θα γίνουν πιο έντονες!!

      Pavlos Saftis

      goldpig, syntages, pota,
      previous
      Τζιτζικοbomba δροσιάς!
      next
      Τυροπιτάκι ή μπισκότο, Τυροπιτάκι ή μπισκότο, Τυροπιτάκι ή μπισκότο; Και τα δύο!!!
      goldpig, syntages, pota,
      previous
      Τζιτζικοbomba δροσιάς!
      next
      Τυροπιτάκι ή μπισκότο, Τυροπιτάκι ή μπισκότο, Τυροπιτάκι ή μπισκότο; Και τα δύο!!!
      Back To Top